מוצאה של פטריית הריישי בסין, שם היא גדלה מעל גבי גזעי העצים. זוהי פטרייה גדולה למדי, בוהקת בצבעי אדום או שחור, המשתייכת למשפחת הבהוקתיים ומשמשת לצורכי רפואה מאות בשנים. בעבר נהגו לאסוף את הפטריות מהבר ומחירן היה גבוה ביותר, ואילו כיום מגיע עיקר חומר הגלם המשמש למטרות רפואה מגידול מסחרי, ומחירו ממוצע.
הגנודרמה מוגדרת כאדפטוגן: צמח בעל השפעה על האדרנלים ויכולת להגביר סבולת הגוף, פיזית ומנטלית – למצבי דחק. ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הפטרייה לאדפטוגן עדין באופן יחסי, שאינו גורם בדרך כלל לתופעות של המרצת יתר וחוסר שקט האופייניות לעתים למיני הג'ינסנג. מכאן נובע כי הגנודרמה עשויה להתאים גם לטיפוסים אקטיביים הסובלים מחום. היא נחשבת לצמח תומך מצוין בפורמולות המיועדות לטיפול ארוך טווח בסוכרת, לתמיכה ולמניעת סרטן ולאיזון לחץ דם.

חלקי הצמח בשימוש רפואי
הצמח השלם.

השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, אנטי-סרטני, מאזן בלוטת התריס, מוריד לחץ דם, מוריד רמות סוכר בדם, מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, מזין, מחזק, מחזק/מזין מערכת העצבים, ממריץ/משפעל חיסון, משקם/מגן כבד, נוגד אלרגיה, נוגד חמצון, נוגד קרישה.

שימושים מקובלים עיקריים
חולשה חיסונית, יתר סוכר בדם, מתח מתמשך (סטרס), סרטן (תמיכה ומניעה).

שימושים מקובלים משניים
אי-שקט, אלרגיות, אנמיה, אסטמה, גיל מבוגר (תמיכה), החלמה (תמיכה), חרדה, יצר מיני ירוד, יתר כולסטרול, יתר קרישות הדם, יתר שומנים בדם, כושר ריכוז לקוי, כימותרפיה (תמיכה), לחץ דם גבוה, ליקויים בתפקודי הכבד, מחלות אוטואימוניות, מחלות ויראליות (מניעה), נדודי שינה (אינסומניה), סוכרת, פיברומיאלגיה, קדחת השחת, קוצר נשימה, תסמונת העייפות הכרונית (CFS), תריסיות יתר, תשישות וחולשה, תת תריסיות.

בטיחות וזהירות
צמח זה נחשב בטוח לשימוש; תופעות לוואי נדירות (אשר נצפו לאחר תקופת נטילה של 3 ו-6 חודשים) כללו יובש בריריות הפה והגרון, דימומים מהאף, בחילות, הקאות, כאב אפיגסטרי וגירודים; כמו כן, דווח על מקרה בודד של פריחה בעור בעקבות שתיית יין שהכיל את הצמח; יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות מדכאות חיסון וכן בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה; הצמח מצמצם את השפעת תרופות מסוג ברביטורטים באופן שמצמצם את אורך השינה שהתרופות משרות; הצמח מעלים את ההשפעה הממריצה של צריכת קפאין.
הריון: אין די מידע בנושא.
הנקה: אין די מידע בנושא.

אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 3-6 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 30:1 10% רב-סוכרים, 200-500 מ"ג TID, בסרטן , עד 3 גרם ליום.
מרתח: 1-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-40%.

מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר

איכויות
מתקתק, מריר, ניטרלי.

השפעה רפואית
מזין את צ'י ודם הלב ומרגיע את הנפש:
- מחזק צ'י ודם לטיפול בחולשת הטחול והלב עם תסמינים דוגמת נדודי שינה, נטייה לשכחנות, אפטיות, עייפות וחוסר תיאבון.

נוגד שיעול ומקל על הנשימה:
- לטיפול באסטמה ובשיעולים המלווים בליחה.

מחזק את הצ'י ומזין את הדם:
- לטיפול בחוסר צ'י ודם עם תסמינים של הפרעות עיכול, חוסר תיאבון, אדישות, שלשולים, עייפות, סחרחורת וכאבי גב תחתון.
תרכובות פנוליות:
- קומרינים.
- תרכובות פלבונואידיות.
תרכובות איזופרנואידיות:
- טריטרפנים: ganoderic acids.
- סטרולים: ergosterol.
אלקלואידים.
חומרים מרירים.
תרכובות פוליסכרידיות: Beta-D-glocan.
חומצות אמינו: 8 חומצות האמינו החיוניות.
כמו על צמחים אדפטוגנים אחרים מהרפואה הסינית, גם על פטריית הריישי נערכו מחקרים רבים ויש כיום תיעוד נרחב של פעילותה הרפואית המגוונת. ע"פ (1999) Mao, T. el al חומרים טריטרפניים ופוליסכרידיים בצמח אחראים לחלק הארי של פעילותו הרפואית: לטריטרפנים מיוחסת פעילות אדפטוגנית, מפחיתה לחץ דם ואנטי אלרגית, ואילו לפוליסכרידים בטא-גלוקנים שונים בצמח מיוחסת פעילות אנטי סרטנית ומעוררת חיסון. (1999) Wang, S.Y. et al הראו שהפעילות נוגדת הגידול של הצמח נגרמת בחלקה באמצעות שחרור של ציטוקינים ממקרופאג'ים ולימפוציטים מסוג T .

ע"פ (2003) Gao, Y. et al תמצית פוליסכרידית של ריישי שיפרה את התגובה החיסונית בחולי סרטן בדרגה מתקדמת, אשר קיבלו מינון של 1800 מ"ג תמצית 3 פעמים ביום למשך 12 שבועות. בניסוי זה נמצאה עלייה ברמות הפלזמה של אינטרלוקין (IL-2 ) ואינטרפרון והגברה משמעותית של פעילות תאי Natural killer.1

מחקר משנת 1997 מצא כי הצמח גרם להגברת ייצור ציטוקינים, TNF) Tumor-necrosis-factor ) ואינטרפרון.2

ניסוי קליני שנערך בניו זילנד (2005) בדק את ההשפעה של תמצית של הצמח המכילה בעיקר פוליסכרידים על 132 בני אדם הסובלים מחולשת עצבים – נויראסתניה (neurasthenia). התמצית או פלסבו ניתנו באופן אוראלי במינון של 1800 מ"ג, 3 פעמים ביום למשך 8 שבועות. התמצית נמצא עדיפה על פני פלסבו בכל הקשור להפחתת הסימפטומים של נויראסתניה.3

בניסוי קליני שנערך בהונק קונג (2004) בסמיון כפול ומבוקר בפלסבו נמצא כי מתן של 720 מ"ג ליום למשך 10 ימים של תמצית מהצמח הוביל לעליה ברמות נוגדי החימצון בפלזמה של עשרה מתנדבים בריאים.4

מחקר סיני מ- 1973, שכלל מתן של סירופ המופק מפטריית ריישי ל- 120 חולים עם רמות גבוהות של כולסטרול, משך חודש עד שלושה חודשים, הראה יעילות של 86% בטיפול.5
1. Immunol Invest. 2003 Aug;32(3):201-15.
2. International Journal of Cancer. 1997 Mar;70(6):699-705.
3. J Med Food. 2005 Spring;8(1):53-8.
4. Int J Food Sci Nutr. 2004 Feb;55(1):75-83.
5. Journal of Chinese Herbs. 1973;1:31.