זהו צמח קטן ממשפחת הסוככיים שמוצאו בהודו ובפקיסטן. הוא נוטה לצמוח באקלים לח ובגובה של כ – 600 מטר מעל פני הים, ועלוותו משמשת למטרות רפואיות.
ברפואה המסורתית ההודית (איורוודה), משמש הצמח (Brahmi) לטיפול באפילפסיה, בסניליות, בהזדקנות מוקדמת, באבדן שיער ובמחלות עור ומין.
הצמח זוכה בשנים האחרונות להתעניינות רבה, בעיקר בשל השפעתו המעוררת והמחזקת, בדומה לג'ינסנג הקוריאני.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הספלילה לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, המותווה בעיקר לטיפול בחולשה ובתשישות פיזית ומנטלית. הצמח מתאים לשימוש ארוך טווח.

חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלווה

השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, מחזק, מחזק/מזין מערכת העצבים, מטפל בפציעות (חיצוני), ממריץ בלוטת התריס, מעודד התחדשות רקמות, משפר תפקוד מנטלי, נוגד דיכאון, נוגד דלקת, נוגד חרדה.

שימושים מקובלים עיקריים
דיכאון, מתח מתמשך (סטרס), שיטיון (דמנסיה), תשישות וחולשה.

שימושים מקובלים משניים
אי-שקט, אקזמה (חיצוני), אקנה (חיצוני), דלקת מפרקים ריאומטית (RA), היפראקטיביות, זיכרון לקוי, חבורות (חיצוני), חולשת מערכת העצבים, חרדה, כאבי מפרקים/שרירים, כושר ריכוז לקוי, מחלות אוטואימוניות, מחלות דלקתיות של רקמת החיבור, עגבת, פציעות (חיצוני), צרעת, שיגרון (ראומטיזם), תת תריסיות.

בטיחות וזהירות
קיימים דיווחים נדירים על מקרים של אלרגיה מקומית (Contact dermatitis) בשימוש חיצוני; נטילת הצמח עלולה לעתים רחוקות לגרום לתחושת אי-נוחות במערכת העיכול; מינון יתר עלול לגרום לכאב ראש; קיים דווח על שלושה מקרים של נשים שלקו בצהבת עם עלייה משמעותית בתוצאות המעבדה של רמת אנזימי הכבד. הערכים חזרו לנורמה עם הפסקת השימוש; הצמח אינו מומלץ לשימוש באנשים הסובלים מבעיות של ספיגת שומנים ו/או בחוסר של ויטמיני A, D, E, K; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם חולדות; מעל 4 גרם לכל קילו משקל.
הריון: הצמח מתאים לשימוש בהיריון; לא ידוע על נזק או רעילות עקב שימוש בתקופה זו. הצמח משמש ברפואה העממית בבנגל לשיפור הפריון. מחקר שנערך בבעלי-חיים לבדיקת מינונים גבוהים (20-80 גרם לקילו משקל) הראה השפעה נוגדת הפריה. לא ברורה מידת הרלוונטיות לבני אדם.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בהנקה.

אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3 , 45% אלכוהול, 4-2 מ"ל TID.
תמצית יבשה: (36%), 200-100 מ"ג TID.
חליטה: 4-2 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה: 30%-25%.

מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר

איכויות
מריר, ניטראלי.

השפעה רפואית
לטיפול בחוסר של הכליה ומערכת העצבים:
- חוסר תמצית הכליה עם תסמינים דוגמת דיכאון, עייפות, חולשה, הפרעות זיכרון וריכוז.
תרכובות פנוליות:
- טאנינים
- תרכובות פלבונואידיות: quercetin, kaempferol
תרכובות איזופרנואידיות:
- ססקוויטרפנים: Caryophyllene, trans-B-farnesene
- טריטרפנים: asiatic acid, madecassic acid, betulic acid, isobrahmic acid
- ספונינים טריטרפנואידיים: brahminoside, brahmoside, asiaticosides, madecassoside,
- סטרולים: stigmasterol, sitosterol, beta-sitosterol
- קרוטנואידים: beta-carotene
אלקלואידים: hydrocotyline
חומצות אורגניות: linoleic acid, oleic acid
חומצות אמינו: alanine, serine
מינרלים: אשלגן, סידן מגנזיום, נתרן, זרחן
חומרים נוספים: vallerine

הצמח מכיל שמן נדיף הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות.
מחקר בחולדות, שנערך בקנדה (2006), הראה השפעה מובהקת של ההידרוקוטיל על הפחתת חרדה, וזאת מבלי לפגוע בערנות.1

מחקר קליני מצומצם (20 משתתפים) שבדק את השפעת ההידרוקוטיל כנוגד חרדה אקוטי (רמת החרדה של המשתתפים נבדקה חצי שעה ושעתיים לאחר מתן החומר) לא מצא השפעה כלשהי על רמת החרדה של המשתתפים.

2במחקר אחר (2005) נבדקה השפעת הצמח על שיקום תאי מח אנושיים (במבחנה), וכן על תאי מח של עכברים שקיבלו את התמצית האלכוהולית של ההידרוקוטיל במי השתייה. על פי המחקר הביא ההידרוקוטיל לשיקום תאי העצב לאחר שנגרם להם נזק.3

מחקר נוסף משנת 2005, שנערך בעכברים, הראה שיפור מובהק ביכולות למידה וזיכרוןלאחר נטילה של תמצית נוזלית של ההידרוקוטיל במשך 15 יום.4

במחקר קליני שנערך ב-2005, נבדקה השפעת ההידרוקוטיל יחד עם Punica granatum, על חולים בדלקת חניכיים שהשלימו טיפול קונבנציונלי. הוא הוכח כמשפר תסמינים קליניים ומדדי דלקת אצל אותם חולים, יחסית לחולים שלא נטלו אותו.5

ברפואה ההודית המסורתית משמש צמח הספלילה לטיפול באפילפסיה, בסניליות, בהזדקנות מוקדמת, באובדן שיער ובמחלות עור ומין. המחקר הנוכחי בדק את ההשפעות השונות של תמצית הצמח על תאי העור בתנאי מעבדה. נמצא כי לחומרים הפעילים asiatic acid ו- asiaticosides המצויים בצמח תכונות משקמות תאי עור ולפיכך הם עשויים להוות פוטנציאל טיפולי ושיקומי לעור.6
1. Wijeweera P, Arnason JT, Koszycki D, Merali Z. Evaluation of anxiolytic properties of Gotukola--(Centella asiatica) extracts and asiaticoside in rat behavioral models. Phytomedicine. 2006 Nov;13(9-10):668-76.
2. Bradwejn JC, Zhou Y, Koszycki D, Shlik JA. Double-blind, placebo-controlled study on the effects of Gotu Kola (Centella asiatica) on acoustic startle response in healthy subjects. J Clin Psychopharmacol 2000; 20: 680-684.
3. Soumyanath A, Zhong YP, Gold SA, Yu X, Koop DR, Bourdette D, Gold BG. Centella asiatica accelerates nerve regeneration upon oral administration and contains multiple active fractions increasing neurite elongation in-vitro. J Pharm Pharmacol. 2005 Sep;57(9):1221-9.
4. Rao SB, Chetana M, Uma Devi P. Centella asiatica treatment during postnatal period enhances learning and memory in mice. Physiol Behav. 2005 Nov 15;86(4):449-57.
5. Sastravaha G, Gassmann G, Sangtherapitikul P, Grimm WD. Adjunctive periodontal treatment with Centella asiatica and Punica granatum extracts in supportive periodontal therapy.J Int Acad Periodontol. 2005 Jul;7(3):70-9.
6. Nema NK, Maity N, Sarkar BK, Mukherjee PK, Pharm Biol. 2013 Sep;51(9):1182-7.